השמנה וכולסטרול בראי האיור וודה (בסנסקריט: Medo Roga)
רקמות הגוף וביניהן רקמת השומן הן מרכיב עיקרי של הגוף במשך החיים. במצבן התקין, הן אחראיות על סיפוק הזנה לגוף, תמיכה, סיכוך, מילוי של העצמות וייצור של העובר. במצב של יציאה מאיזון של שלושת הדושות (עמודי התווך באיור וודה: שלושת תפקודי הגוף השולטים בבריאות ובנטייה למחלות), מתחיל תהליך פתולוגי המשפיע על רקמות הגוף באופן כמותי ואיכותי, ונראה עודף או חוסר ברקמה מסוימת. הדושה והרקמה שיוצאות מאיזון תהינה בהתאמה להתנהלות של האדם. לרוב, ניתקל בבעיות עודף של רקמת השומן, השמנה, אך גם רזון ושחיקת הגוף מתוארת.
באיור וודה אין איזכור למושג הכולסטרול, אך הוא נמצא תחת מחלות ההשמנה, מתייחסים אליו בצורה מערכתית יותר ומתבוננים על תהליך שלם הקורה בגוף ובעיות נלוות נוספות, שבעקבותיהם נראה גם ערך גבוה של השומנים בדם. השומן נוכח בגוף בשתי צורות שונות: כחלק מאיברים ובסירקולציה. לכולסטרול חלק נכבד בתפקודי הגוף: מאזן ההורמונים תלוי בכולסטרול, מכולסטרול נוצרים מיצי המרה וויטמינים שונים, השומן חשוב בגוף כמסכך, שומר על איברים וגורם לחוסן וליציבות. הכולסטרול חשוב ביותר ובמקום להתייחס אליו כאויב, חשוב להבין שהעניין הוא איזון, חשוב לשמור על מדדים המתאימים לאדם. כולסטרול גבוה נקשר עם מחלות לב, טרומבוזה ושבץ כתוצאה מנטייתו להצטבר כשהוא בעודף וליצור חסימות בכלי הדם.
השמנה היא כיום תופעה כרונית נפוצה ביותר, בילדים ובמבוגרים. השמנה הינה נשיאת משקל עודף (בד"כ בצורת שומן עודף) ומצב של חוסר איזון בין גובה ומשקל האדם. במקרים רבים, השמנה מציגה בעיה נוספת של חוסר שליטה עצמית, תדמית שאינה נעימה בפני עצמה. השמנה נחשבת למחלה בפני עצמה ולמחלה מסובכת בה מעורבים הגוף (הפרעות מטבוליות והצטברות שומן עודף) והנפש (למשל: כגורם לאכילה מוגברת ודיכאון כתוצאה מממשקל עודף). ישנן דרגות שונות של השמנה: קלה, בינונית ויתר. השמנה קלה יכולה להיות כרונית ולא להפריע עדיין לאורח חיים תקין, אך היא כבר עדות לחוסר איזון שקורה בגוף. השמנת יתר מהווה גורם סיכון עיקרי למחלות כמו: לחץ דם גבוה, שבץ, אי סדרים הורמונליים, טרשת עורקים, סכרת, סרטן, בעיות שלד, בעיות אנדוקריניות ומחלות עור, ולקיצור אורך החיים.
אורח החיים בעולם המערבי כיום משפיע מאד על תופעת ההשמנה. במזרח, הכנת מזון ואכילה הן פעולות קדושות ממש, אשר מקדישים להן זמן והן מושתתות על מסורת שלמה של אופן אכילה נכון, טעים ומזין למטרות קיום בריא והנאה. במערב, המודעות גוברת אך אין תפיסה תרבותית בסיסית של התייחסות לצרכים הבסיסיים ולחשיבותם, ישנה התנהלות רווחת של ניתוק מצרכי הגוף וביטול איתותי הגוף לאי סדרים גופניים ונפשיים, המתבטאת בין היתר בלקיחת תרופות כימיות להשכחת הסימפטומים, אכילת מזון מהיר, מטוגן, שמן וריק מאנרגיית חיים, מפני ש"אין זמן" לבשל או להתעסק באוכל, אכילת מזונות מעובדים ומתועשים אשר אינם בריאים, אכילה לא תוך תשומת לב, הדחקת צרכים כמו רעב, צמא והליכה לשירותים בשעת הצורך, המתח והלחצים בחיים המערביים, אכילה המלווה במצפון עקב הציפייה המערבית ל"גוף מושלם", עבודה שוחקת מדי, שעות עבודה רבות מדי, שינה לא טובה ומספיקה, הרגלי אכילה גרועים ודיאטות יויו (המחלישות מאד את יכולת העיכול בטווח הארוך), הם גורמים מובהקים לתופעת ההשמנה ולשיבוש פעילות תקינה של מערכות הגוף. במערב, סימפטום הניתוק מהגוף מתבטא גם בתפיסה שאורח חיים שכזה הוא בהחלט לגיטימי, וכשמגיעות בעיות בריאות הן "מפתיעות". כמובן שכשמחלה כבר מגיעה, לרוב יש צורך להיעזר ברפואה מודרנית ו/או ברפואת חירום, לעומת מצב יומיומי של שאיפה לשימור הבריאות, חיי מודעות ותשומת לב לגבולות היכולת, העיסוק המתאים, הרגלי האכילה, השינה, תרבות הפנאי ועוד, בידיעה שלפעולות שלנו יש השפעה משמעותית על איכות החיים.
ניתן להגיד שלרוב תופעת ההשמנה תיראה בטיפוסי גוף מסוג קאפה, טיפוסים שנטייתם הטבעית הינה להתנהלות איטית, למטבוליזם איטי, לאכילה שאינה קשורה רק לרעב, לאכילה רגשית ואהבה לאוכל באופן כללי. בטיפוסי פיטה, הטיפוס הממוצע באופן כללי, המתאפיין באלמנט אש מוגבר, השמנה יכולה להיווצר כתוצאה מרעב מוגבר, עודף אכילה כתוצאה מהרעב המוגבר, ואכילת מזונות כמו בשר שפחות מיטיבים עם טיפוסי הפיטה. בנוסף, לפיטה וקאפה ישנו אלמנט מים דומיננטי אשר משותף לשתיהן והוא אחראי לאפשרות של עלייה במשקל. טיפוסי הפיטה שמתאפיינים במים ואש גם יחד, פחות נוטים להשמנה בגלל שאלמנט האש מאזן את איכויות המים. רק באכילת יתר ובחירה לא טובה של מזונות גם הם יכולים להשמין. טיפוסי ואטה, הטיפוסים הרזים והקלים ביותר, הכי פחות מחוברים לאוכל, שוכחים לאכול ומערכת העצבים שלהם רגישה ביותר. שילוב גורמים כגון: מערכת עיכול ורעב לא יציבים, כתוצאה מכך אכילה לא יציבה ואכילה מתוך תשוקה להרגיע את מערכת העצבים המעורערת, יכול לגרום להשמנה, אך היא תתאפיין בתקופות מסויימות ופחות בהשמנה כרונית ועיקשת. השמנה בטיפוסי ואטה היא הכי פחות שכיחה.
הגורמים להשמנה באופן כללי הם אכילת יתר וחיים נוחים מדי. צריכת קלוריות גבוהה ממה שמוציאים תוביל להשמנה. נאמר באיור וודה שהמשוואה לכולסטרול גבוה והשמנה היא חמדנות לאוכל וחוסר אהבה לפעילות גופנית. קאפה דושה הינה האחראית העיקרית לתופעת ההשמנה, אך במשך הזמן וככל שההשמנה מחמירה, מצטרפת לתהליך הפתולוגי גם ואטה דושה, לה נטייה להיחסם על ידי הקאפה במערכת העיכול והיא זו שיוצרת את תחושת הרעב המוגבר.(אלמנט התנועה והאוויר בגוף – כשתנועת האוויר הטבעית נחסמת ואינה זורמת בנתיבה הרגיל, היא מתגברת במקום אחד ויוצרת הפרעות שם).
גורמים להשמנה ושומנים בדם:
גורמים בתזונה:
- בשר שמן, איברי חיה שומניים ושומן שריר
- בעודף: מזון קר באיכויות ובטמפ', נוזלי מדי, מתוק ברמה לא מאוזנת, שומני וכבד
- גהי בצריכה לא נכונה
- קנה סוכר, סוכר ומוצריו
- אורז ודגנים חדשים (על פי האיור וודה בריא יותר לצרוך דגנים מיושנים)
- יוגורט
- שמנים צמחיים
- אכילת מזונות עם ערך קלורי גבוה כגון: פחמימות, יין חדש, בשר מחיות מאיזורים מימיים והכנות עם קמח
- מזונות מתועשים אשר עשירים במלח וסוכר המעודדים התמכרויות למזון
גורמים נוספים בהרגלי האכילה הם: אכילה מוגברת ללא הפסקה, לפני שהארוחה הקודמת התעכלה ואכילה של מה שנמצא ללא כל שיקול דעת מצד האדם האוכל.
גורמים באורח החיים: יציבות יתר, תנועה מעטה מדי לאדם.
- ללא פעילות גופנית כלל או פעילות מעטה. תנועה כללית מעטה לא רק כפעילות גופנית
- ללא חיי מין
- שנת יתר
- שנת יום
- חוסר בפעילות מנטלית
- דומיננטיות של קאפה דושה בטבע המולד
- גורמים סביבתיים, תרבות השפע במערב
סימפטומים:
- חלקי גוף שומניים
- שומן באיזור הבטן והירכיים, גדילת הלחיים, ירכיים והבטן וגדילת שרירי הצוואר, מקומות נוספים ובלוטות לימפה
- צניחת הישבנים, שדיים ובטן
- רעב מוגבר וצמא
- תשישות וחוסר כוח לבצע פעילות גופנית
- ריח רע ועודף הזעה
- שיעול
- קשיי נשימה אפילו במאמץ קל
- סימפטומים מוקדמים של סכרת
טיפול בכולסטרול והשמנה:
- הסרת הגורמים בהדרגה (ללא דיאטות יויו) – חשוב ביותר, גם על מנת לא ליצור שוק בגוף
- מניעה מהגורמים המוזכרים
- חשוב לא למלא את הקיבה יותר מדי, לפי תחושה אישית. חשוב לצרוך שליש מזון מוצק, שליש נוזלי ושליש להשאיר ריק בקיבה. הדבר גורם לעיכול תקין
- אוכל כבד אבל בעל ערך קלורי נמוך כגון: סלט, צ'אפאטי (לחם הודי שטוח מקמח ומים בלבד המוגש חם) עם תבשיל עדשים
- אכילת כל ששת הטעמים בארוחה. מתוק, חמוץ, מלוח, חריף, מר ומכווץ. הטעמים מאזנים באיכויותיהם את המזון, תורמים לעיכול נאות ולהזנת רקמות הגוף באופן עמוק
- מזון בעל איכות יבשה כגון: קטניות, תבלינים, ירקות עליים, מרירים ויבשים, דבש, שעורה, גריסים, כוסמת ועוד
- הפחתת מזונות כגון: מוצרי חלב, פירות מתוקים ומיצי פירות, לחמים, בצקים, בשר, דגים ומזון שמן
- פעילות גופנית – בחשיבות עליונה!
- צמחי מרפא בעלי איכויות מפחיתות, ממריצות, מניעות ובעלי תכונה הנקראת בסנסקירט: "לקנה", מושג המתאר חומרים להם יכולת לשחוק עודפים בגוף ולגרד פסולת יתרה מהגוף
- יקיצה מוקדמת ובאופן כללי פחות שינה יותר עירות
- חוויה ישירה יותר של טלטלות החיים והרגש בזמן אמת. ללא הדחקת רגשות
- חיי מין
- ייעוץ נפשי / קבוצות תמיכה. חשיבות לשיתוף קרובים ו/או בעל מקצוע, לפיתרון עמוק יותר של הבעיה ולתמיכה
באיור וודה, מטפלים באופן ייחודי באדם. ההרגלים והטבע המולד של האדם מעידים על נטייה טבעית לצבור יותר או פחות שומן בגוף. מתבוננים על פרמטרים רבים המעידים על בריאות, בוחנים את חומרת הבעיה אצל האדם הספציפי, האם משמעותי או משני בתהליך המחלה ועוד. כלי הטיפול ניתנים באופן מערכתי ושלם תוך התייחסות לטיפוס הגוף, לגורמים השונים אצל אותו אדם, לסביבת החיים, אורח החיים ועוד. לאיור וודה כלי טיפול רבים לבעיית ההשמנה, ביניהם: אורח חיים ותזונה, צמחי וחומרי מרפא בלקיחה פנימית, טיפולי ניקוי, תמיכה נפשית ועוד.
(ההמלצות שניתנו הן כלליות בלבד, וחשוב לבחון כל מקרה לגופו. ההמלצות אינן מחליפות התייעצות עם רופא המשפחה או גורם / מטפל מוסמך).