עקרונות תזונה איורוודית
האיורוודה מיחסת חשיבות רבה לאופן האכילה והשתייה הנכון, התורם לבריאות ולמניעה ממחלות. באיורוודה משפט חשוב הממחיש את משמעות אופן האכילה הנכון: "we are what we eat". גופנו ותודעתנו מורכבים מהמזון אותו אנחנו אוכלים. אם נאכל מזון שלם ואיכותי המזין את הגוף, נחווה בריאות ויכולת מנטלית טובה ואם נאכל מזון מתועש ללא כל אנרגיית חיים, "פראנה", נהיה חשופים הרבה יותר לתחושת עייפות, מחלות שונות, עצבנות וחוסר שביעות רצון. חשוב לאכול מתוך הבנה שלאיכות המזון יש משמעות רחבה ביותר ואיננו אמורים לאכול רק כצורך קיומי או לשם סיפוק דחפי הרעב.
הכנת המזון בעצמנו, ההתעסקות עם חומרי הגלם ואכילה מודעת מחברת אותנו לטבע, ממנו הגיע המזון אשר טעון באנרגייה הקוסמית. אין פריטי מזון מסויימים הנחשבים ל"איור וודים" מפני שתזונה איורוודית מבוססת על עקרונות מהותיים כגון: טריות, איכויות המזון, אכילה בהתאם להרכב הדושות ועוד, כשכל מזון יכול להיחשב לאיור וודי על סמך עקרונות אלה.
מהות התזונה האיורוודית הינה אכילת מזון טרי (לא מדובר על raw food אלא על מזון המבושל באותו היום), המורכב מחומרי הגלם הבסיסיים כגון: דגנים, קטניות, חלב, ירקות, פירות, דבש, גהי וכדומה, והמנעות מאכילת מזון ישן, קר, מעובד, מתועש ומהונדס, מסייעת לגוף לשמר את הבריאות ולהימנע ממחלות ומהצטברות רעלים בגוף. חשובה ההכרה שטיפוסים שונים של אנשים זקוקים לסוגים שונים של מזון על מנת לשמר את בריאותם והאיורוודה מסייעת לכל אדם למצוא את התזונה ההולמת בשבילו. "תורת החומרים" האיור וודית מסווגת את המזון לאיכויות ומביאה להסתכלות מעמיקה על כל סוג מזון והשפעתו על הגוף והנפש: האם הוא מסכך או מייבש, מחמם או מקרר, מזין או מפחית, ובהתאם לכך נעשית ההתאמה האישית של תזונה לכל אדם. האיור וודה ממליצה על אכילת מזון המורכב מכל ששת הטעמים על מנת להזין את האלמנטים השונים בגוף, המתוק (דגנים, חלב) הינו הטעם המזין והחשוב ביותר.
המתוק מזין את רקמות הגוף ומביא לנו און, כוח, טוב ואהבה. הטעם החמוץ (יוגורט, לימון) הוא טעם מחייה, משפר את כוח העיכול, אומץ ומביא לפעילות. הטעם המלוח (מלח ים, מלח גבישי) מוסיף טעם, מסכך ומרכך נוקשות ונחשב למזין, מחזק ומשפר את יכולת החדירה לתאי הגוף הקטנים ביותר. הטעם החריף (צ'ילי, בצל) מחמם, ממריץ, מחדד, מביא לסטימולציה טובה בגוף, ומקדם את יכולת ההתמדה שלנו מול אתגרי החיים. הטעם המר (עלים ירוקים, תבלינים, קקאו) מביא צלילות, בעל השפעה מנקה על הגוף ואיזון לטעם המתוק אשר תופס את רוב מרכיבי התזונה שלנו. הטעם המכווץ, העפיץ (עדשים, דבש,רימון, כורכום) הינו טעם מפחית, מייבש, בעל יכולת לסלק רקמות פגועות ורעלים מהגוף.
באיור וודה חשיבות רבה לאכילה גם בהתאם לעונה. בכל עונה נוטה להתגבר בגוף דושה אחרת ויש להתאים את המזון ואופן האכילה לאיכויות הדושה המוגברת והעונה. בקיץ מתגברת פיטה דושה החמה והחריפה ומומלצים מזונות מקררים, מרעננים ומתוקים כגון: דגנים מתוקים, חלב, עלי כוסברה וירקות ירוקים, פירות כמו ענבים, קוקוס, מנגו, ועוד.
בחורף מתגברת קאפה דושה אשר כבדה, לחה וקרה ומומלצים מזונות מחממים, מייבשים וחריפים כגון: קינואה, דוחן, כוסמת ואורז, קטניות, תבלינים חריפים ומרים, ירקות מבושלים ומעט פירות יבשים. בעונות המעבר מתגברת ואטה דושה הקלה והיבשה ומומלצים מזונות מקרקעים, מזינים ומאוזנים באיכויותיהם (שאינם חמים או קרים מדי) כגון: חיטה, אורז מלא, בשר, ירקות שורש, פירות מבושלים ומרקים סמיכים. רצוי לעבור באופן הדרגתי מתזונה מסוימת לתזונה המומלצת וזאת על מנת ליצור יישום שלם ולטווח ארוך תוך תחושת השינויים, ותשומת לב לאכילה בזמן ובכמות המתאימה.
התועלת שבמזון נקבעת על ידי הפרמטרים הבאים:
(CARAKA-SAMHITA, VIMANASTHANA, 1, 21)
- אופי ואיכות המזון: קל, כבד וכדומה ובהתאמה לכוח האדם וכוח העיכול
- צורת ההכנה: הבשלה, ניקוי, חימום, טעם, אחסון
- שילובי מזון
- כמות
- מקום: סביבה אקלימית המשפיעה על איכות המזון וצריכה נכונה בהתאם לעונה וסביבה
- זמן: דפוסי יום ולילה, גיל, שלב המחלה, מצב נפשי בזמן האכילה, עונות
- חוקי האכילה הנכונה
- האדם האוכל: עליו מוטלת האחריות העיקרית ללקיחת מזון מיטיב עימו, ובאופן שגרתי.
תזונה איורוודית.
למידע נוסף על תזונה טבעית