חמאת גהי – חמאה מזוקקת קל להכנה, טעים ומזין
איכויות והשפעת הגהי על הגוף נפש:
הגהי הינו מתוק, שומני, טוב לראייה, מחזק את כוח העיכול, מקרר, מנקה מרעלים, מפחית את הדושות ואטה ופיטה וטוב לקאפה דושה במידה. מביא ללחות בערוצי הגוף, מסכך ומרכך לכן מצוין במקרים של יובש ונוקשות, מגביר בוהק בעור, אומץ, יופי, מביא לקול נעים ומגביר זיכרון על ידי הזנת מערכת העצבים ותכונות מיוחדות של הגהי המחזקות את התודעה. הגהי נחשב למעלה אינטילגנציה ויכולת מנטלית, מאריך את החיים, מחזק, ומרפא נפיחות וגזים בבטן, חום, אי שפיות, כאבי בטן, כיבים, אובדן דם, הרפס ובעיות הנובעות מיציאה מאיזון ברקמת הדם.
(BHAVAPRAKASA-PURVAKHANDA, 6)
הגהי הינו שמן בעל תכונות רפואיות, מרגיעות ומזינות. הגהי נחשב ל"ראסאינה", מושג איור וודי בסנסקריט שפירושו: "חידוש נעורים". המושג מתייחס לחומרים מזינים מאד, התורמים לחידוש רקמות הגוף ושיפור תפקוד מערכתי המאריך את תוחלת החיים ומשפר את הבריאות.
הגהי נחשב למזון שלם ואיכותי ברפואה האיורוודית ומוכר ונפוץ כיום גם ברפואות טבעיות אחרות אשר אימצו אותו בשל תכונותיו הרבות והטובות. הגהי קל להכנה ביתית ונשמר לאורך זמן ואפילו ככל שעובר הזמן מתעצמות איכויותיו. מומלץ לבשל עם גהי מפני שהוא השמן הטוב ביותר ואחד הבודדים אשר אינו מתחמצן בחימום (החמצון מביא לתופעת הרדיקלים החופשיים). במצבי יובש ושחיקה רצוי להוסיף גהי לאוכל המוכן בצלחת (שימון המזון). הגהי טעים ולא צריך לחשוש מתופעות השמנה ומצבי עודף שומנים בדם וכדומה, מפני שהגהי בניגוד לשמנים אחרים אינו מעלה כולסטרול בגוף ואפילו תורם לאי סדרים מטבוליים ובכלי הדם ובכך ייחודיותו. אך עדיין, כמו שהוזכר, לטיפוסי קאפה חשוב לשמור על מידה מוגבלת בלקיחתו כי מטבעם זקוקים לפחות. הגהי משפר עיכול וספיגה בגוף ועושה נפלאות בלקיחה פנימית וחיצונית כאחד. בלקיחה פנימית הוא מביא לשיפור מרקם ומראה העור באופן עמוק ואיכותי יותר מכל מריחה חיצונית כלשהיא. ניתן גם למרוח גהי על העור במצבי חום עודף, כאבי ראש על רקע פיטה דושה וחום וגם להזנה איכותית במצב בריא.
בפרמקולוגיה האיור וודית רקיחות רבות של צמחי מרפא עם גהי, המשמשות כתרופות למגוון אי סדרים ומחלות. הגהי מצוין כנשא של חומרים וכמשפר ספיגה.
לשימוש פנימי: כשמן לבישול, כממרח ו/או תוספת למזון מבושל
לשימוש חיצוני: למריחה על עור יבש , מגורה, פצעים וכוויות, ובמצבי חום
חומרים להכנת חמאת גהי:
לפחות 1 ק"ג חמאה ללא מלח
תהליך הכנת חמאת הגהי:
- ממיסים את החמאה בסיר בישול גדול (רצוי כבד ומברזל), על גבי להבה בינונית עד לרתיחה.
- כאשר שטח הפנים מכוסה בקצף לבן, מנמיכים את החום עד כמה שאפשר ומשאירים את הסיר ללא מכסה.
- מדי פעם מסירים את המוצקים הלבנים (קצף) שמצטברים על פני השטח.
- יש להקפיד לא לשרוף את הגהי. גהי שמתבשל על להבה גדולה מדי או למשך זמן רב מדי, יהפוך לכהה וריחו יהיה חריף.
- משך הזמן אשר דרוש להכנת הגהי תלוי בכמות שמכינים.
- צבעו של הגהי המוכן צריך להיות זהוב, כשאין יותר מוצקים, כשלא עולה יותר
קצף ועליו להיות צלול כך שניתן לראות את קרקעית הסיר.
- צבעו של הגהי המוכן צריך להיות זהוב, כשאין יותר מוצקים, כשלא עולה יותר
- מסירים מן האש ומסננים את הנוזל דרך בד חיתול או בד דק ונקי, לתוך כלי.
- מעבירים את הגהי לכלי או צנצנת זכוכית ומניחים לו להתקרר עד לחום החדר ללא מכסה.
- גהי המאוכסן במיכל סגור ובמקום יבש וקריר יכול להישמר למשך חודשים רבים.
- אין צורך לשמור במקרר. (הגהי הינו שמן ואינו מתפקד יותר כמוצר חלב).