כפר מונש
053-4626013

טיפול באקנה

אקנה – בעיית עור (בסנסקריט: Yuvana Pidika)

בעברית: אקנה או חטטת.

בראייה מודרנית: Acne Volgaris, אקנה הינה דלקת של בלוטות החלב וזקיקי השערות אשר מופיעה בדרך כלל בגיל ההתבגרות כתוצאה מחוסר איזון הורמונלי ועודף סוכר בעור. התופעה מתאפיינת בראשים שחורים ו/או לבנים, ויכולה להיות מלווה במוגלה, ציסטות ודלקות עור.

בראייה האיור וודית: התופעה נקראת: Yuvana Pidika (פירוש השם הוא: פצעונים בצעירים). אקנה מתאפיינת בפצעונים על הפנים ולעיתים גם בשאר פלג הגוף העליון, במתבגרים ואנשים צעירים בדרך כלל. אקנה מעוות את מרקם העור, והיא נגרמת עקב התגברות ואטה דושה, קאפה דושה ורקטה (רקמת הדם) יחד.

בעיות עור באופן כללי, על פי האיור וודה, נגרמות בעקבות עודפים ברקמת הדם המתבטאים בהימצאות של חום, רעלים וחומציות יתר בדם. רעלים אלה מהווים את הסיבה העיקרית להתבטאויות בעור מכל הסוגים. מרקם, בוהק וצבע העור מקורם באיכות רקמת הדם. רקמת הדם קשורה לפיטה דושה לכן גם היא מעורבת בתהליך המחלה. הפיטה מאופיינת בחום, וכשהיא מוגברת ומחממת את הדם שהינו אחד המיקומים שלה, עלולה להיווצר הרעילות בעור. רקע נוסף לבעיות עור באופן כללי הוא רעלים הנקראים "Ama", הצטברות חומרי מזון שלא עוכלו כראוי כתוצאה מחולשת העיכול וקור בגוף (תהליף איטי וחלש של המטבוליזם). הטיפול באקנה יתבצע בהתאם לאופי הגורמים לבעיה, יכולים להיות שני מקרים של אנשים עם אקנה מגורמים הפוכים, כמו שהוזכר, (אחד של עודף חום וחומציות והשני מעודף קור), ויינתן טיפול באקנה הפוך לאותה בעיה על מנת לפתור את הבעיה משורשה האמיתי אצל כל אדם.

בעיית האקנה יכולה לעבור מעצמה בסיום ההתבגרות עם התעצבות המערך ההורמונלי, אך על פי האיור וודה, יש נוכחות של גורמים נוספים מהותיים ביותר. הדושה תמיד משחקת תפקיד ותראה את אותותיה בהתאם להתנהלות האדם. גם ההתייחסות להורמונים כגורם לא מספיק שלמה, על פי האיור וודה גם הורמונים נישאים בזרם הדם, וכשרקמת הדם במצב של עודף, עקב גורמים שונים (תזונה למשל, עודף חום וחוסר איזון הורמונלי), היא זו שמשפיעה על העור, לכן טיפול באקנה בכל גיל, בדושה הדומיננטית, בניקוי הדם ואמה והפחתת המאפיינים המוגברים, יועיל רבות.

סיווגי המאפיינים לפי דושות:

אקנה מסוג ואטה: פצעים בצבעים כהים ושחורים, גודל קטן, התפרסות נרחבת, ריבוי פצעונים וצורות לא סימטריות, כאב ויובש. מחמיר בחשיפה ליובש ורוח, נרגע בשימון. מאפיין את השלב הראשון בהופעת פצעון – ביטוי של כאב בעיקר.

אקנה מסוג פיטה: פצעים בינוניים, אדומים, מודלקים, מלווים בצריבה, מעט נפיחות, אופי מתפרץ. מחמיר בחשיפה לחום, שמש, ובאכילת מזון שמן וחומצי. מאפיין את השלב השני בתהליך – שיא התהליך הדלקתי.

אקנה מסוג קאפה: פצעים מעטים, גדולים, נפוחים, לבנים, מוגלתיים ומפרישים, מגרד, כרוני ואיטי לעבור. מחמיר בחשיפה לקור, לחות ובאכילת מאכלים קרים. מאפיין את השלב הסופי בתהליך – בשלות הפצע, יציאת המוגלה וירידת הדלקתיות.

מאפיינים משולבים יעידו על נוכחות של יותר מדושה אחת.

גורמים לאקנה על פי האיור וודה:

-          גיל ואי סדרים הורמונליים

-          אכילה עודפת של חמוץ, מלוח וחריף

-          אכילת מזון שמן ומטוגן, ג'אנק פוד, מזון מעובד, משקאות מותססים ומסוכרים

-          עודף חלבונים וחלבון מהחי, בשר אדום בעיקר

-          צריכה עודפת של אלכוהול, תה שחור וקפה

-          סוכר לבן, קמח לבן

-          מזונות חומציים כגון: עגבניות, פירות חמוצים, חומץ, יוגורט, גבינות, ממרחים מלוחים וחמוצים למיניהם ושילוב של פירות חמוצים עם חלב

-          עיכול חלש והיווצרות של "אמה" בגוף (חומרי מזון שלא עוכלו כמו שצריך ומצטברים כרעלים). בראייה מערבית התהליך הנ"ל מזוהה כאלרגיה ו/או אלרגיה למזונות

-          מזונות מתועשים המכילים הורמונים כמו חלב

-          עצירות – חסימה בנתיב הצואה והוצאתה מהווה מצע לתסיסה במערכת העיכול ולהיווצרות רעלים

-          היגיינה לקויה – ללא רחצה נאותה, מקומות מאובקים וכדומה

-          שימוש מוגבר במוצרי איפור וקוסמטיקה, בייחוד שאינם טבעיים

-          לחץ נפשי ורגשי – מאפיין מאד את גיל ההתבגרות ומשבש פעילות תקינה של מערכות רבות בגוף

טיפול באקנה:

-          חשוב לא לגעת ו"לחטט" בפצעים למנוע זיהומים והצטלקות במקום

-          להימנע מהגורמים המוזכרים וטיפול שלם בסימפטומים נוספים כמו עצירות וכדומה

-          חשוב לצרוך מזונות בעלי איכויות מקררות או מחממות בהתאם לדושה המוגברת

-          מזון בטעמים: מתוק, מר ומכווץ בהכנות של בישול, אפייה ואידוי

-          מתוק: פריטי מזון מתוקים איכותיים תומכים ובונים רקמת דם בריאה ובסיסית יותר. מתוק מהסוג הזה נחשב לדגנים מלאים, חלב אורגני באיכות טובה, פירות מתוקים, גהי, דבש ותבלינים כגון: הל, זעפרן

-          מר: הטעם המר הינו חשוב ביותר בטיפול באקנה ובבעיות עור בכלל והינו טעם מטהר, מחטא, נוגד דלקת, מפיג חום, מנקה את הכבד והדם ובכך מפחית את הסימפטומים בעור. פריטים כגון: עלים ירוקים, צמחי תבלין טריים ומיובשים, ירקות ירוקים ומרירים, עדשי מאש ותבלינים מרים כגון כמון, כוסברה, שומר

-          מכווץ: טעם חשוב גם הוא הגורם להפחתת חומציות ונוזליות עודפת וביכולתו לספוח רעלים ולתרום לניקוי והפחתת הסימפטומים. הטעם המכווץ נוכח בפריטי תזונה כגון: רימון, כורכום, דבש וקטניות (במקרה הזה עדשים קטנים עדיפים)

-          הפחתת אגוזים וזרעים מלבד פשתן

-          מרווח בין הארוחות, אכילה בתשומת לב והימנעות מאכילת יתר

-          שתייה מרובה של מים לא קרים ולא בכמויות גדולות בבת אחת

-          ניקוי תזונתי וטיפולי ניקוי שונים במקרים קשים

-          שימוש בקוסמטיקה טבעית ללא כימיקלים, ללא איפור

-          שימוש בצמחי מרפא בלקיחה פנימית בטעמים מתוק, מר וומכווץ ובעלי איכויות כמו נוגדי דלקת, מחטאים, מנקים ומרגיעים.

-          חיזוק כוח העיכול

-          פעילות גופנית

-          תמיכה נפשית במקרים על רקע לחץ נפשי וכדומה הכולל גם שיחה וצמחי מרפא למערכת העצבים, והפנייה לטיפול נפשי לפי הצורך

-          הכנות לשימוש חיצוני:

  • לשים קוואקר במעט חמים ושפשוף הפנים בעדינות
  • מעט מיץ לימון טרי וחומץ תפוחים מהולים במים לשטיפת הפנים
  • שטיפת הפנים עם מי חליטת קמומיל פושרים, במקרים של אדמומיות
  • משחה יעילה: לערבב 2 כפיות קמח חומוס + 2 כפיות כורכום עם מעט יוגורט, לעסות את הפנים, לתת לה להתייבש ושלטוף במים חמימים
  • ג'ל אלוורה טבעי בלבד

בנוסף, הנחיות ספציפיות בהתאם לדושה דומיננטית, להתנהלות האדם ולגורמים משתנים

צרו קשר
אני בפייסבוק
Close