גזים (בסנסקריט: ANAHA)
תיאור:
גזים הם הצטברות של כמות אוויר עודפת בצינור העיכול. התופעה יכולה להתאפיין בגזים אשר תקועים במערכת ויוצאים לעיתים רחוקות, או בגזים שנפלטים עם הופעתם, דרך הפה או דרך פי הטבעת. התופעה בדרך כלל זמנית כתוצאה מגורם נקודתי בתזונה, חולפת מעצמה, ואינה חמורה, ויכולה להיות תופעה מתמשכת וכרונית כשאז הדבר מעיד על גורמים מהותיים של אכילה לא מתאימה בשגרה ועיכול חלש, המהווה מחלה בפני עצמה.
סימפטומים אפשריים הנלווים לגזים:
צמא, אף נוזל, נפיחות של הבטן, קולות גרגור, כאב בטן, תחושת כבדות, בחילה, כאב ראש, קשיי נשימה ועצירות. גזים עם ריח רע מעידים על מצב של רעילות עקב עיכול לא תקין.
הגורמים לגזים על פי האיור וודה:
1. AMA: אמה, מושג בסנסקריט המתאר חומרי מזון שלא התעכלו כשורה, המצטברים בגוף בצורה של חומר עכור ודביק שאינו השלים את תהליך הפיכת המזון לרקמות הגוף. האמה שמצטברת כרעלים שלא אמורים להיות בגוף ושאין להם מקום, מתחילה להפריע לתהליכים הפיסיולוגיים וליצור קשת רחבה של פתולוגיות. מצב של אמה יכול להיות אקוטי, כתוצאה מחוסר עיכול נקודתי, או להצטבר באופן כרוני במשך שנים.
2. הצטברות צואה במעיים או עצירות חמורה אשר גורמת לחסימה בערוץ העיכול ומייצרת גזים בעקבות חוסר הזרימה התקינה והתסיסה של חומרי הצואה.
אמה או צואה תקועה, גורמות לחסימה בדרכי העיכול ולהתגברות ואטה דושה, הן אינן יוצאות בכיוונן הטבעי ובנוסף מונעות מהגזים ומתנועת הואטה הטבעית כלפי מטה, לצאת החוצה וכתוצאה מכך, להתנפחות של הבטן.
הגורמים לאמה ולעיכול חלש הם:
- הרגלי תזונה לקויה – הגורם המהותי ביותר. גורמים בתזונה המשפיעים ישירות על היווצרות גזים הם מאכלים כגון: שעועית וקטניות גדולות אשר לא טופלו ובושלו כהלכה (יוצרות יובש בגוף ומגבירות את ואטה דושה היבשה מטבעה), מזון מטוגן, ירקות ממשפחת הכרובים כגון: כרוב, חסה, כרובית וברוקולי, מתוקים וגלידה. שילובי מזון לא טובים כגון: פירות חמוצים וחלב, חלב ובשר / דגים, אכילת מזון ישן וחדש באותה ארוחה ואכילת מגוון רב מדי של מזונות באותה ארוחה. אכילה לפני שהארוחה הקודמת התעכלה (3-4 שעות בממוצע), נשנושים, שינה לאחר האוכל ואכילה בשעות הלילה המאוחרות. בנוסף, אכילת יתר הינה גורם מהותי ואכילת מתוק מיד לאחר הארוחה.
- שתייה: שתיית כמות גדולה של מים יחד עם הארוחה, שתייה של משקאות מותססים ושתייה קרה.
- חוסר תנועה. מצב אינרטי בגוף מסייע לתקיעות ותומך במצבי עצירות.
- לחץ נפשי ומתחים רגשיים עלולים להוציא מאיזון את הפעולה התקינה של מערכת העיכול.
באיור וודה, גזים קשורים ליסוד האוויר אשר דומיננטי מלכתחילה בטיפוסי ואטה או במצבי ואטה מוגברת. לטיפוסים אלה יכולה להיות נטייה חזקה יותר לנוכחות גזים יחד עם כוח העיכול הבילתי יציב שלהם אשר מתקשה לרוב לעכל דברי מזון כבדים, עוד גורם ליצירת גזים במערכת. אך גזים הנגרמים מעיכול חלש ואמה יכולים להיווצר אצל כל אדם, כשהנטייה לכך מתגברת או פוחתת בהתאם לדושה הדומיננטית.
טיפול בגזים:
- הסרת הגורמים הינה החשובה ביותר: הימנעות ממזונות מגבירי גזים וגורמי עצירות, המוזכרים.
- אכילה ושתייה בזמנים המתאימים ושמתאימים לאדם.
- פעילות גופנית ממריצה במידה.
- מומלץ לצום מעט או לאכול כמות קטנה של אוכל בכל ארוחה וללא הרבה מרכיבים עד להקלה בסימפטומים.
- יש לאכול אוכל חם מבושל, לח ומעט משומן. מזון זה הינו קל לעיכול ותומך בואטה דושה. מרק ירקות חם זו בחירה טובה.
- שתיית מים חמים ו/או מים חמים עם לימון, ג'ינג'ר ודבש ועם זרעי שומר.
- הוספת תבלינים לאוכל כגון: ג'ינג'ר, מלח סלעים, פלפל שחור, עלי דפנה, אספטידה ושום.
- צמחי מרפא מחממים חריפים וממריצים, תורמים לעיכול האמה, הסדרת התנועה במערכת והגברת כוח העיכול.
- תנוחות יוגה מניעות כגון: אפאנה אסאנה, קירוב והרחקת הברכיים מהגוף בשכיבה על הגב.
בנוסף, הדחקת הצורך לפליטת גזים מגבירה את התופעה. בטיפול בגזים, חשיבות עליונה בהסרת גורם זה על ידי שחרור עניין ההדחקה המנטלית ומציאת הפתרונות ביומיום להוצאתם של הגזים. הדחקת צרכים מכל סוג באיור וודה נחשבת לחמורה ביותר וגורמת לתופעה מורכבת יותר הנקראת Udavarta, יציאה מאיזון של ואטה דושה ותנועה הפוכה לכיוון הפריסטלטיקה הטבעית ומתאפיינת בסימפטומים דומים לאלו של גזים ועצירות, כשבנוסף: כאבי ראש, נפיחות חמורה של הבטן, קושי בהשתנה ועוד.
האיור וודה מזהה היטב את הגורמים למחלות כשהטיפול הטוב ביותר הוא קודם כל הסרת הגורמים המזיקים. בגלל הסיבות הידועות לבעיה וההתבוננות החיצונית (על פריטי המזון) והפנימית (על יכולת העיכול אצל האדם המסוים כדי לעכל מזונות מסוימים) גם יחד, המטופל מוזמן להתייחס להרגליו ביומיום ולהיות שותף פעיל בטיפול. בלי יישום השינויים הרצויים הבעיה לא נפתרת אך ורק מלקיחת פורמולות למשל, מבלי לשנות הרגלי תזונה מהותיים. השינויים לא תמיד מסובכים וקשים ליישום, לרוב אנשים מוצאים שהתזונה מיטיבה עימם, טעימה ופותרת בעיות רבות ברמה העמוקה, כולל השפעה סימפטומטית על בעיות עיכול נפוצות.
גזים אצל תינוקות:
אצל תינוקות תופעת הגזים מעט שונה מהתופעה במבוגרים. תינוקות רכים ניזונים מחלב אם לרוב, ועדיין סובלים מגזים, בעיקר ב-3 החודשים הראשונים לחייהם. כאן, הגורם הוא שילוב של הסתגלות מערכת העיכול לפעילותה ותזונה לא נכונה של האם. תזונת האם המניקה משפיעה באופן ישיר על איכות חלב האם ובמידה והתזונה לא מתאימה, החלב יגרום לגזים אצל התינוק. ישנם תינוקות שלא סובלים מגזים כלל, לא משנה מה האם צורכת בתזונתה, והדבר יכול להעיד בראייה איור וודית על טבע מולד בעל מערכת עיכול חזקה, המאפיינת יותר את פיטה דושה. ההתבוננות על אדם/ תינוק באיור וודה, תמיד תהיה ייחודית.
התזונה המוזכרת המעוררת גזים במבוגרים מהותית גם כאן כגורם (בעיקר קטניות וכרוביים), לכן חשוב להימנע ממזונות אלה בזמן הנקה כשאליהם מצטרפים הפריטים: אורז, בננות וסויה.
לקריאת חומר נוסף בנושא, ראה: הרגלי האכילה הנכונה