כפר מונש
053-4626013

הדושות

"דושה" – "זה הנוטה לצאת מאיזון"

בבסיס האיור וודה נמצאת תאוריית שלושת הדושות. ואטה = המניע, פיטה = המעכל וקאפה = המאחד. דושה היא עקרון תפקודי השולט בהרכב הפסיכופיזיולוגי של האדם ובשינויים הפתולוגיים. לכל דושה ישנם מיקומים ותפקידים שונים בגוף ומאפיינים פיסים ומנטאליים.

הדושות הן מרכיב חשוב ביותר בפיזיולוגיה האיור וודית אשר מתייחסת לאלמנטים מעודנים ביותר בגוף ובתודעה, המשפיעים על בריאות וחולי. כשהדושות במצב בריא ומאוזן, הן תומכות בגוף ומשמרות את רקמות ומערכות הגוף ועל ידי כך נשמרת הבריאות, וכשהן יוצאות מאיזון, נוצרים אי סדרים ומחלות. הדושות הן שורשי הגוף תמיד, לאורך כל משך החיים. ציטוט מהמקורות ממחיש את חשיבותן בצורה יפה :" כל המחלות שמקורן פנימי מופיעות באופן קבוע כתוצאה מהתגברות הדושות ואטה פיטה וקאפה. כמו הציפור שאינה יכולה להשיג את הצל של עצמה גם אם תעוף כל היום, כך אין מחלה שתופיע ללא הפרעה באיזון הדושות" (צ'אראקה סמהיטה, סוטרה סטהנה, פרק 19, 5). אם נאזן את הדושות, נרפא את המחלה.

סוד איזון הדושות טמון בהתנהלות על פי הדושה הדומיננטית של האדם. מודעות לטבע המולד, הקשבה לאותות הגוף ואי הסדרים, הידיעה מה משפיע על הדושה לצאת מאיזון וההתנהלות מתוך מודעות זו מביאה לאיזון הרצוי. גם במצב הבריא, כשאין סימפטומים מיוחדים חשוב להתנהל על פי הדושה הדומיננטית המולדת ולשמור שלא תתגבר ובכך להימנע ממחלות עתידיות.

הטבע המולד: הרכב דושות מולד מיוחד לכל אדם

הטבע המולד של כל אדם (הדושה הדומיננטית שלו), נקבע על ידי גנטיקה, המצב ברחם, התנהלות האם במהלך ההריון וההשפעות הטבעיות שהיו דומיננטיות בזמן ההתעברות (כגון: אקלים). כל אדם נולד עם דומיננטיות שונה של שלושת הדושות כשהדושה המוגברת ביותר מוגדרת כטבע המולד וייקרא לדוגמא: "טיפוס ואטה".

עם זאת, אדם יכול להיות בעל דומיננטיות של יותר מדושה אחת, אך אחת מוגברת יותר, כך שיש מגוון טיפוסים המורכבים משלוש הדושות, כולל טיפוס אחד עם טבע מולד של שלוש הדושות ביחס זהה, אך מצב זה הוא נדיר.

כל אדם מאובחן לעומק ואף על פי שהדושה מגדירה את האדם, כל אחד הוא טיפוס בפני עצמו ואין שני טיפוסי ואטה, פיטה או קאפה זהים. המאפיינים זהים אך הם מתבטאים אצל כל אדם באופן שונה. בנוסף, הגורמים לבעיות אפילו אם זהות, משתנים מאדם לאדם, אורח החיים שונה מאחד לשני, וכל זאת מביא להתבוננות ייחודית על כל אדם באבחון ובטיפול באיור וודה.

יציאה מאיזון: מצב הדושות בהווה

מלבד "פרקריטי" – הטבע המולד, מזהים באבחון האיור וודי גם את מצב הדושות העכשווי של האדם, הנקרא "ויקריטי". הדושות מושפעות ויוצאות מאיזון מכל דבר אשר משפיע על האדם כמו עונה, תזונה, אורח חיים, הלך רוח וכדומה.הדושות נוטות לצאת מאיזון בעקבות התנהלות אשר אינה מתאימה לאדם, על פי העיקרון שדומה מגביר דומה. לדוגמא: פעילות מאומצת מדי לטיפוס מסוג ואטה שמטבעו הוא יותר בתנועה, מזון חריף אשר מחמם לטיפוס מסוג פיטטה שחם מטבעו, אכילת יתר וחוסר תנועה לטיפוס מסוג קאפה שיותר עצל מטבעו, ויופיעו בעיות בהתאם לדושה אשר יצאה מאיזון.

 

מידע נוסף על שלושת הדושות

צרו קשר
אני בפייסבוק
Close